Tehnologija veriženja blokov

Datum predavanja: 26. oktober 2018

Tehnologija veriženja blokov oz. blockchain je bila prvič omenjena že leta 1991, a je svoj pravi zagon doživela šele leta 2008 z objavo bele knjige z naslovom "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System". 10 let kasneje se o kriptovalutah, ki so najbolj pogosta aplikacija tehnologije blockchain, govori že za vsakim vogalom. Pogovore o napredni tehnologiji, ki naj bi spremenila svet, pa običajno spremlja pridih neke mističnosti, ki je posledica nerazumevanja.

Namen predavanja je razjasnitev principov delovanja blockchainov s stališča tehnologije. Na pot se bomo podali z osnovami asimetrične kriptografije in zgostitvenih algoritmov, nato pa počasi spoznavali, kako deluje Bitcoin, kaj se pravzaprav nahaja v blokih, kaj vsebujejo transakcije, zakaj rudarji kupujejo drago strojno opremo in kaj ta sploh počne, kaj je to konsenz in zakaj ni vseeno, s kakšnim generatorjem naključnih števil generiramo kripto denarnico.

Seveda pa nismo pozabili tudi na varnostne probleme, ki jih prinaša ta tehnologija. Bitcoin omrežje se sicer smatra kot eno izmed najbolj varnih omrežij nasploh. Pa je to res?

Predaval je Tadej Hren iz SI-CERT-a.

[PDF prosojnic | posnetek predavanja na Videolectures.net]